DEzvoLTArea și inserția profesională a resurselor umane inactive din Regiunea Sud-Est

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Obiective

Integrarea pe piața muncii prin îmbunătățirea competențelor pentru 460 de șomeri și persoane inactive (cu accent pe șomerii de  lungă durată, lucrătorii vârstnici (55-64 ani), persoanele cu nivel redus de educație), persoane de etnie romă și persoane din mediul rural (în special persoanele din agricultura de subzistență și semi-subzistență), din regiunea Sud-Est, județele Brăila, Galați și Buzău, prin oferirea unor servicii integrate de măsuri active și personalizate de ocupare, cuprinzând informare și consiliere, mediere, programe de formare profesională, conștientizare și life coaching.

Masurile propuse vor genera beneficii pentru persoanele din grupul tinta, precum: dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de formarea continua; un nivel mai bun de informare si intelegerea importantei participarii la programe de formare; obtinerea unei calificari relevante pe piata muncii, ce le intaraste avantajul competitiv profesional, posibilitatea de dezvoltare profesionala si independentizare; asimilarea cunostintelor de dezvoltare personala prin consiliere si life coaching, precum si aptitudini si atitudini esentiale, printre care se numara creativitatea, spiritul de initiativa, tenacitatea, spiritul de ajutor, capacitatea de intelegere a riscului si un simt al responsabilitatii, consolidandu-si pozitia in societate si in comunitatea din care fac parte. Mai mult, dobandirea de competente profesionale actualizate le va imbunatati sansele de a se mentine pe piata muncii, asigurandu-se astfel sustenabilitatea si flexibilitatea pietei fortei de munca si reducerea gradului de saracie si marginalizare sociala.

Proiectul abordeaza teme secundare precum nediscriminarea, inovare sociala, si imbunatatirea accesabilitatii, a utilizarii si a calitatii tehnologiilor informatiei si comunicarii.

Obiectiv 1

Cresterea nivelului de informare si sensibilizare a beneficiarilor din regiunea Sud-Est (judetele Braila, Buzau, Galati) cu privire la avantajele aduse de participarea la formare continua si consolidarea unei cariere, prin implementarea unei campanii de sensibilizare si constientizare pe parcursul a 18 luni si organizarea unui workshop de bune practici. Lipsa informatiilor este unul dintre principalii factori ai participarii reduse la formare, astfel inca urmatorul obiectiv urmareste sa contribuie indirect la cresterea participarii GT la formare si servicii de ocupare prin familiarizarea acestora cu beneficiile formarii si crearii unei cariere de succes.

Obiectiv 2

Imbunatatirea capacitatii de ocupare si insusirea abilitatilor necesare reintegrarii pe piata muncii a 460 de persoane din GT din judetele Braila, Buzau, Galati (someri, persoane inactive, persoane de etnie roma si persoane din mediul rural), pe parcursul a 18 luni (respectiv 17 luni – serv de consiliere), prin furnizarea de servicii de informare, consiliere si mediere: participarea la minim 10 ore de sedinte de consiliere individuala si in grup/persoana, organizarea a 5 burse a locurilor de munca, participarea la 234 de interviuri cu angajatorii, punerea la dispozitie a unei baze de date cu locurile de munca vacante. Ca urmare a acestui obiectiv, 460 de persoane vor beneficia de stabilirea unui itinerariu profesional, iar 234 persoane vor fi angajate.

Obiectiv 3

Dezvoltarea cunostintelor profesionale si obtinerea certificarilor necesare insertiei/reintegrarii profesionale a personaelor din GT prin furnizarea a 31 de programe de formare (calificare de nivel 2 si 3) unui numar de 430 de persoane si evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale pentru 30 persoane din regiunea Sud-Est, pe parcursul a 18 luni, in vederea facilitarii accesului la ocupare. Ca urmare a acestui obiectiv vor fi certificate 374 de persoane si vor fi crescut performantele profesionale ale participantilor, precum si posibilitatea consolidarii unei cariere si diminuarii riscului de excluziune sociala si saracie.

Obiectiv 4

Stimularea insertiei profesionale si a constientizarii valorii de sine pentru a depasi obstacolele psihice si fizice ce impiedica implicarea sociala si económica in comunitate pentru 250 de persoane, pe parcursul a 15 luni, prin furnizarea de servicii de acompaniament (cresa si afterschool) pentru 100 de persoane din GT si activitati de life coaching si sprijin reciproc pentru 150 de persoane. Ca urmare a acestui obiectiv se urmareste mentinerea persoanelor vulnerabile pe piata muncii si combaterea atitudinii demoralizatoare asociate ipostazei de somer.

Obiectiv 5

Promovarea initiativelor locale, a unei societati egalitare, a dezvoltarii sustenabile si a inovarii sociale prin crearea retelei Job-Hub de parteneriate pentru integrarea persoanelor marginalizate pe piata fortei de munca, constituirea a 12 parteneriate/retele/platforme de colaborare cu actori relevanti ai mediului de afaceri / academic / de formare / sectorul public, precum si prin organizarea a 31 de ateliere educationale si ludice pe tema dezvoltarii sustenabile: “O lume in schimbare” si derularea a 2 module de e-learning privind nediscriminarea si dezvoltarea durabila. Astfel, se va stabili un cadru favorabil insertiei profesionale a acestora, facilitand accesul la informatii si oportunitati de ocupare. Reteaua Job Hub se va constitui ca un instrument al sustenabilitatii proiectului.

Contact

Titlul programului: Programul Operațional Capital Uman 2014 - 2020
Titlul proiectului: DELTA - DEzvoLTArea și inserția profesională a resurselor umane inactive din Regiunea Sud-Est
Editorul materialului: RU EUROPE S.R.L
Data publicării: August 2018


Beneficiar: RU-EUROPE
Adresă: Bv. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 5, Bloc Duplex, Parter, Brăila
Tel: 0239 610 045; 0729 321 866
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


PARTENER: Asociația Euro Training Brăila
Adresă:  Str. Călărași nr.161, cam 61, Brăila
Tel: 0799 455 029
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro
Copyright © Delta | Realizat de OneTouch Advertising